Kwetsbare Kinderen Online en de Onzichtbare Gevaren
Hoe kinderen slachtoffer worden van online afpersing en criminele netwerken

De verontrustende realiteit

Frans Luijten, boegbeeld social media en Mobiele Eenheid Politie Nederland, deelde op LinkedIn een schokkend verhaal over een jongen die online werd afgeperst. Een 13-jarige kreeg een boete opgelegd van 1.000 euro per levensjaar, wat neerkwam op een bedrag van 13.000 euro. Zijn misdaad? Een pakketje niet correct bezorgen. Hij besefte pas te laat dat hij vastzat in een vicieuze cirkel van bedreigingen en angst.

Zijn onze kinderen wel veilig?

Veel ouders voelen zich gerustgesteld wanneer hun kinderen thuis zijn en op hun kamer gamen of ontspannen. Maar beseffen we wel dat internet de deur opent naar onbekenden met onduidelijke intenties? Via social media en online games kunnen criminelen moeiteloos contact leggen met jongeren, zonder dat ouders daar weet van hebben.

Frans Luijten spreekt regelmatig met jongeren die via deze wegen in de problemen zijn gekomen. Sommigen durven hun verhaal te vertellen, maar velen blijven stil uit angst voor represailles of de reactie van hun ouders.

De valstrik van online criminaliteit

De 13-jarige jongen uit Luijtens verhaal werd op TikTok opgemerkt omdat hij vals geld te koop aanbood. In eerste instantie leek hij een verdachte, maar al snel werd duidelijk dat hij zelf een slachtoffer was.

Het begon met een direct bericht van een onbekende: “Ik heb naaktbeelden van jou en die ga ik morgen verspreiden op jouw school.” De jongen schrok zich kapot. Hoe hadden ze die beelden gekregen? Hij had immers nooit naaktfoto’s gestuurd. De afpersers beweerden dat ze zijn telefooncamera hadden gehackt. Of dat echt zo was, blijft onduidelijk. Maar de dreiging voelde levensecht.

Uit angst deed hij wat hem werd opgedragen. Hij haalde een pakketje op en bezorgde het, denkend dat het hiermee klaar was. Maar dat was niet zo. Omdat de levering niet perfect was uitgevoerd, moest hij een ‘boete’ betalen: 13.000 euro. Betaalde hij niet, dan zouden de zogenaamd gehackte beelden alsnog worden verspreid, en zouden zijn ouders én de politie horen dat hij drugs had bezorgd.

In paniek accepteerde hij een ander ‘aanbod’: de boete aflossen door vals geld te verkopen op school. Zo werd hij ongewild een pion in een crimineel netwerk. Hij zat vast. Schaakmat.

Een onzichtbaar probleem

Hoe vaak dit gebeurt? Luijten weet het niet precies. Hij vreest dat hij slechts het topje van de ijsberg ziet.

Daarom is het cruciaal om bewustwording te creëren. Ouders, leraren en jongeren moeten beseffen hoe groot de online gevaren zijn. Het is tijd om in gesprek te gaan en te voorkomen dat kinderen in deze valstrikken lopen.

Al redden we er maar één jongere mee in Winterswijk, de Achterhoek of ergens anders in Nederland, dan is dat al een overwinning.

Lees verder op Winterswijk Online.